Naaimachine
Een naaimachine gebruikt een mechanische techniek om stoffen aan elkaar te naaien of te versieren. In tegenstelling tot naaien met de hand, maakt de naaimachine gebruik van twee draden garens, de bovendraad en de onderdraad. De bovendraad loopt vanaf het garenklos tot aan de naald, net boven de stof. De onderdraad is opgewonden op een spoel dat onder de stof ligt. De naald (bovendraad) maakt een op en neer gaande beweging door de stof heen en vormt onder de stof een lus met de spoel (onderdraad). Je kan verschillende steeksoorten, steeklengtes en spanningen instellen.
Bovendraad en onderdraad simulatie
soorten naaimachines
Veel gebruikte naaimachine merken zijn Singer, Brother, Bernina, Janome, Pfaff, Juki, ...
Steek instellingen
STEEKLENGTE
De steeklengte kan je instellen. Dit is de lengte tussen twee naaldsteken in. Hoe korter de steeklengte (vb. 0.1mm tot 4 ...) hoe dichter de steken bij elkaar genaaid zullen worden op verticale as. Met langere steeklengtes (vb. 5 tot 9..) krijg je steken die verder uit elkaar liggen. Bij de meeste naaimachines gebruik je 2.5 als gemiddelde.
STEEKBREEDTE
De steekbreedte kan je instellen. Dit is de breedte tussen twee naaldsteken in. Hoe korter de steekbreedte (vb. 0.1mm tot 4 ...) hoe dichter de steken bij elkaar genaaid zullen worden op horizontale as. Met langere steeklengtes (vb. 5 tot 9..) krijg je steken die verder uit elkaar liggen. Bij de meeste naaimachines gebruik je 4.0 als gemiddelde.
Steek soorten
Er bestaan duizend en één verschillende soorten steken. Hieronder vind je 3 steken waaruit verschillende andere steeksoorten ontstaan.
Rechte steek
Meest gebruikte steek.
Om te rijgen, naden te naaien en om door te stikken, decoreren, quilten, ...
Zigzag steek
Deze veelzijdige steek kan gebruikt worden om naden af te werken, voor rekbare stoffen of elastiek, knoopsgaten en als decoratie. Meer info.
Decoratieve steken
Decoratieve steken en siersteken zijn fantastisch om je projecten een persoonlijke en creatieve uitstraling te geven. In sommige siersteken zijn de steken heel dicht op elkaar genaaid en daardoor moeilijk te verwijderen.
Borduren met naaimachine
Borduren kan je ook met een naaimachine! Hiervoor heb je een extra voetje nodig.Voor mooie steekresultaten. Bij het langzaam uit de vrije hand naaien gaat de naaivoet bij elke steek omhoog en omlaag om de stof tijdens het vormgeven van de steken op de steekplaat te houden. Bij een hogere snelheid glijdt hij soepel over de stof.
LeER online
We voorzien geen online les over hoe je werkt met de naaimachine. Je kan dit op youtube zelf terugvinden. Hier wel een overzicht van voorbereiding tot verschillende steken tot problemen oplossen.
In de Fabzero praktijkles ga je praktisch aan de slag en naai je een eerste ontwerp onder begeleiding van onze experts.
De bovendraad klaarzetten.
De onderdraad rijgen (indien nodig).
De onderdraad klaarzetten.
Spanning aanpassen
Leerdoelen
Je weet wat de mogelijkheden zijn van een naaimachine.
Je hebt kennisgenomen van verschillende steken op een naaimachine.
Je kan de naaimachine bedienen en instellen.
Je weet welke materialen naaibaar zijn.
Je hebt iets genaaid met een naaimachine.
Zit je met een vraag over naaien?
Vraag het aan één van onze experten!
Inspiratie
© 2023 De Creatieve STEM. Creative Commons Attribution 3.0
Fabzero is ontstaan met de financiële steun van Digital Belgium Skills Fund.