IoT - internet of Things
IoT staat voor Internet of Things, oftewel het Internet der Dingen. Het verwijst naar een netwerk van fysieke apparaten die met het internet en met elkaar verbonden zijn om gegevens te verzamelen, uit te wisselen en acties uit te voeren. Deze apparaten zijn vaak uitgerust met sensoren, software en netwerkmogelijkheden, waardoor ze informatie kunnen waarnemen, verwerken en communiceren. Enkele voorbeelden: waarschuwingen naar gsm, drones, thermostaat, besturing van een slot of lamp of motor...
Voorbeeld van IOT
NTP-klok
Leer online
ESP32 en ESP8266 zijn een krachtige microcontrollers die worden gebruikt voor IoT (Internet of Things)-toepassingen. Een typische toepassing is het verbinden met een Wi-Fi-netwerk en data verzenden of ontvangen.
IoT-apparaten werken doorgaans in vier stappen:
Data verzamelen: Apparaten zoals sensoren verzamelen gegevens (bijvoorbeeld temperatuur, beweging of licht).
Verbinden met het internet: Via Wi-Fi, Bluetooth, mobiele netwerken of andere protocollen sturen apparaten de verzamelde gegevens door.
Analyseren en verwerken: De gegevens worden verwerkt, vaak via cloudplatforms of servers.
Actie ondernemen: Op basis van de analyse kunnen acties worden uitgevoerd, zoals het inschakelen van een lamp, het versturen van een melding of het automatiseren van processen.
https://espgo.be/index.html
Software
Veel van onze handleiding zijn gemaakt met de vorige versie de Arduino IDE, die nog steeds uitstekend werkt: Legacy IDE Versie 1.8.19.
De nieuwe versie sinds 2023 kun je ook gebruiken, weet dat het er anders uitziet dan wat je in veel handleidingen terugvindt: Arduino IDE 2.3.2
Leerdoelen
https://www.arduino.cc/en/software
Begrijpen van IoT: Uitleggen wat IoT is, voorbeelden van toepassingen noemen en de rol van microcontrollers zoals ESP8266/ESP32 begrijpen.
Hardware en software: Een ESP8266/ESP32 configureren, sensoren en actuatoren aansluiten en de ontwikkelomgeving instellen (bijvoorbeeld Arduino IDE).
Wi-Fi en connectiviteit: Verbinden met een Wi-Fi-netwerk, een eenvoudige webserver opzetten en basiskennis van HTTP-verzoeken toepassen.
Data verzamelen en verwerken: Sensoren gebruiken om data te verzamelen, deze naar een cloudplatform sturen en acties uitvoeren op basis van de gegevens.
Beveiliging en ethiek: Basisprincipes van IoT-beveiliging leren en de ethische en privacyaspecten van IoT bespreken.
Toepassen in een project: Een werkend IoT-systeem bouwen en presenteren, zoals een slimme sensor of webgebaseerde bediening van een apparaat.
Zit je met een vraag over IoT?
Vraag het aan één van onze experten!
Inspiratie
arduino.cc alsook de tutorials: https://docs.arduino.cc/tutorials/
https://projecthub.arduino.cc/
instructables: https://www.instructables.com/
hackster.io: https://www.hackster.io/
Adafruit: https://learn.adafruit.com/